четвер, 30 жовтня 2014 р.

Використання твердих відходів гірничо-видобувної промисловості.

      Гірни́ча (гірничодобувна́) промисло́вість — комплекс галузей важкої промисловості з розвідування родовищ корисних копалин, видобування їх з надр Землі та збагачення корисних копалин.
      Відвали відкритої і шахтної розробок корисних копалин, як правило, є цінною сировиною для виробництва ряду матеріалів (в основному будівельних), оскільки містять різного вигляду глини, кам'яні і піщані матеріали, крейду і інші компоненти. Ще більш цінними є відвали збагачувальних підприємств ряду галузей промисловості, що містять гамму цінних компонентів. Так, на збагачувальних фабриках кольорової металургії з відвальними хвостами втрачається все залізо, що міститься в руді, а також значні кількості сірки, окислених сполук металів, ряд рідких і розсіяних елементів.
       У цей час обидва види цих відходів (відвали вскриши і хвости збагачення) використовують мало. Тим часом проведені дослідження, виробничі випробування і досвід роботи ряду промислових виробництв показують, що відходи здобичі і збагачення корисних копалин служать прекрасною сировиною для виробництва поруватих заповнювачів бетонів, будівельної цегли і кераміки, штукатурних і кладочних розчинів, щебеню і інших матеріалів, що користуються великим попитом, насамперед, в будівництві.
       Аналіз хімічного складу технологічних відходів показав досить стабільний вміст в них Аl2O3 і SiО2 , що дозволяє використовувати їх як сировину для виробництва керамічних виробів.
        Вугілля, що міститься у відходах вуглезбагачення, може бути використане як паливо при їх термічній переробці (в суміші з глинистими породами) в цеглу, кераміку і в інші будівельні матеріали. Таким способом отримують, наприклад, аглопорит – штучний легкий пористий заповнювач для бетонів

        Так, крейда може бути використана для виробництва білого цементу і повітряного будівельного вапна, а також у виробництві мінеральної вати, скла і гумових виробів. Глинисті сланці є хорошою сировиною для виробництва портландцементу. З піщаних порід можна проводити тарне скло, а піщано-глинисті породи можна використовувати у виробництві цегли. На основі таких відходів можна отримувати заповнювачі для бетонів, штукатурні і кладочні розчини. Основою для виробництва майже всіх відомих видів будівельних матеріалів можуть служити горілі породи - пусті породи, супроводжуючі поклади кам'яного вугілля, обпалені при підземних пожежах (вони бувають і при самозагоранні териконів). Ряд гірничорудних відходів можна використовувати як добрива в сільському господарстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар