субота, 18 жовтня 2014 р.

Клас комахи та їх роль у довкіллі.

Комахи — найрізноманітніший, численний і високоорганізований клас членистоногих. Число видів, що входять у нього, пе­ревищує 750 тис. Клас включає 30 рядів. Комахи пристосувалися практично до всіх умов життя.  Комахи надзвичайно різноманітні за розмірами, забарвленням, будовою, пристосовуванням. Довжина найбільших комах (тропічні паличники) 20-33 см., найдрібніших (трихограми) — 0,2 мм. Тіло комах складається з трьох відділів: голови, грудей і че­ревця. У головній частині знаходяться ротовий апарат, органи чуття — зір, нюх, дотики.  
На грудях, що складаються з трьох сегментів, розташовано три пари кінцівок. У черевці зосереджена середня та задня киш­ка, жирове тіло, система виділення, статеві органи, дихальний апарат.  Одна з характерних рис комах — наявність літального апа­рату. Крила є складками стінки тіла й пронизані жилками, все­редині яких проходять трахеї та нерви.  При зміні способу життя, наприклад при переході до парази­тизму (воші, блохи) або зміні екологічної ніші, спостерігається редукція крил. Крім функції польоту крила виконують захисну функцію, наприклад у жуків передні крила видозмінені в надкрила. У деяких форм комах (мухи) розвивається одна передня пара крил, задня ж є редукованою.  Кінцівки комах складаються не більше ніж з п'яти члеників. Вони пристосовані для ходіння, бігу, хапання, стрибання, плавання, розмноження тощо.
Найдавніші функції кінцівок — ходіння та бігання. Решта функцій пов'язана з ідіоадаптаціями — пристосуваннями тварин до різних умов життя. М'язова система репрезентована окремими пучками поперечносмугастих волокон.  Тіло та кінцівки тварин мають хітинізований покрив — ку­тикулу, який є зовнішнім скелетом і до якого прикріпляється рухова мускулатура. Кутикула більшості комах забезпечена ве­ликою кількістю волосків, які виконують функцію дотику. Заба­рвлення комах дуже різноманітне, може бути протекційним або застережливим.
Забарвлення визначається складом пігментів у кутикулі або її основою - гіподермою, а крил метеликів — також ультраструктурою лусочок. На поверхні тіла комах відкривають­ся протоки багатьох залоз. Пахучі виділення допомагають особам одного виду знаходити один одного або відлякувати ворогів.
Комахи — важлива ланка в ланцюгу живлення, бо належать до складу груп організмів, пов’язаних один з одним зв’язком: їжа — споживач.
Грунтоутворююча роль комах. У процесі життєдіяльності комахи збагачують грунт органічними й мінеральними речовинами. Личинки жуків, метеликів і мух, що живуть у грунті, беруть участь у розпушуванні й перемішуванні його шарів.
Запилювачі рослин. Багато квіткових рослин без запилення їх комахами не можуть існувати.
Велику роль у біологічному способі боротьби з членистоногими, які завдають шкоди людині в її господарській діяльності, відіграють комахи-хижаки (наприклад, сонечка, мурашки та ін.) і комахи-паразити (скажімо, їздці).
Свійські комахи — це шовковичний шовкопряд і медоносна бджола.
Комахи — лабораторні тварини. Так, дрозофіли з ряду двокрилих є об’єктом багатьох біологічних досліджень.

Комахи, які завдають шкоди людині. З великої кількості описаних видів комах (близько 1 000 000) лише незначна частина їх (близько 1 %) прямо чи посередньо є шкідливим для людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар