субота, 18 жовтня 2014 р.

Зміна стану температури та тиску в тропосфері із зростанням висоти відносно поверхні Землі

Тропосфера - нижній, найбільш вивчений шар атмосфери, висотою в полярних областях 8-10 км, у помірних широтах-до 10-12 км, на екваторі - 16-18 км.
При підйомі в тропосфері температура знижується в середньому на 0,65 градуси через кожні 100 м. Верхній шар тропосфери, в якому зниження температури з висотою припиняється, називають тропопаузою. Наступний, розташований вище тропосфери, шар атмосфери називається стратосфера. В тропосфері зосереджено 80 % всієї маси атмосферного повітря, сильно розвинені турбулентність і конвекція, зосереджена переважна частина водяної пари, що виникають хмари, формуються і атмосферні фронти, що розвиваються циклони і антициклони, а також інші процеси, що визначають погоду і клімат[1]. Що відбуваються в тропосфері процеси зумовлені, насамперед, конвекцією. Частину тропосфери, в межах якої на земній поверхні можливе зародження льодовиків, називається хіоносфера.
Тиск повітря на верхній межі тропосфери відповідно її висоті в 5-8 разів менше, ніж у земної поверхні. Отже, основна маса атмосферного повітря знаходиться саме в тропосфері. Процеси, що відбуваються в тропосфері, мають безпосереднє і вирішальне значення для погоди і клімату земної поверхні. Нижній шар тропосфери називається приземним шаром, що відрізняються більшим запиленням і вмістом летких мікроорганізмів.

Температура повітря на верхній межі тропосфери в середньому за рік близько -55°С в полярних широтах і близько -80°С біля екватора, влітку температура у верхній частині тропосфери завжди значно нижче нуля. В окремих випадках розподіл температури може істотно відрізнятися від середнього. В тих чи інших шарах тропосфери, особливо в нижній її частині, часто виникають інверсії температури, тобто температура з висотою зростає. Межа між турбулентної тропосферою і спокійною стратосферою називається тропопауза. Тут утворюються швидко рухомі вітри, звані "реактивні потоки".

Немає коментарів:

Дописати коментар