субота, 18 жовтня 2014 р.

Вплив озонового шару на живі організми планети

Озоносфе́ра — шар озону в атмосфері на висоті 20—25 км.
Завдяки порівняно високій концентрації озону тут інтенсивно поглинається ультрафіолетова частина сонячної радіації. Тому озоновий шар має виняткове значення для розвитку життя на Землі, перешкоджаючи проникненню на поверхню планети згубного для всього живого ультрафіолетового проміння.
Озоновий шар — шар атмосфери (стратосфери), в межах якого концентрація молекул озону (О3) в 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі.
Озоновий шар лежить в стратосфері на висоті від 15 до 35 км.
Озоновий шар повністю поглинає ультрафіолетове випромінювання Сонця в тій спектральній області, що є найбільш руйнівною для біологічних систем (короткі ультрафіолетові хвилі),та значно послаблює інтенсивність середніх ультрафіолетових хвиль, які у великій кількості теж можуть викликати серйозні ураження у людей, рослин та тварин.
Концентрація озону в озоновому шарі почала зменшуватися. Особливо це булоочевидним в Антарктиці, над якою виникла так звана «озонова діра» діаметром близько 1000 км. Це призвело до небезпечного підвищення рівня УФ випромінювання.
Зменшення озонового шару викликають озоноруйнуючі речовини (ОРР), що вивільняються в атмосферу в результаті людської діяльності. І хоча руйнація озону відбувається за рахунок впливу різних речовин, найбільш небезпечними є фторхлор-і фтор бром фреони, які при розпаді в стратосфері виділяють атоми (Cl) і (Br).
Надмірне опромінення ультрафіолетом може призвести до розвитку гострих та хронічних уражень шкіри, очей, імунної системи. Найпростіший та загальновідомий приклад негативної дії УФ-випромінювання на людину — сонячний опік.
До інших гострих уражень належать фото кератит та фотоконьюктивіт. При постійній дії надмірної кількості УФ-випромінювання у людини можуть виникнути різні види раку шкіри і катаракта. Але слід пам’ятати, що УФ-випромінювання несе для людині і користь: стимулює вироблення вітаміну D у шкірі, ним знезаражують воду та вбивають хвороботворні мікроби, використовують для лікування шкірних хвороб, рахіту, жовтяниць.

Для попередження негативного впливу УФ-випромінювання на людину, ВООЗ разом з ВМО та низкою інших організацій розробили Глобальний сонячний ультрафіолетовий індекс. Він є доступним і зрозумілим засобом попередження людей про небезпеку перебування на відкритому сонці та необхідність не допускати ураження організму ультрафіолетовим випромінюванням.

Немає коментарів:

Дописати коментар