субота, 18 жовтня 2014 р.

Методи визначення СО у газодимових викидах

СО - безбарвний газ, не має смаку, запах його дуже слабкий, майже невідчутний. Горить синюватим полум'ям. Суміш 2 обсягів СВ і 1 обсягу О2 вибухає при запаленні. З водою, кислотами і лугами СО не реагує.
        Чадний газ безбарвний і не має запаху, тому отруєння чадним газом найчастіше відбувається непомітно.
Повний хімічний аналіз складу проб газу і повітря на вміст у них певних компонентів роблять у спеціалізованих лабораторіях. Аналізу передує відбір проб газу. Проби відбирають в спеціальні ємності, тип яких визначається призначенням аналізу. 
·        Колориметричний метод
Найбільш простим і в той же час досить чутливим є колориметричний метод. 
Суть методу грунтується на здатності розчинів певних речовин забарвлюватися при впливі на них хімічних реактивів. При цьому ступінь забарвлення розчину збільшується пропорційно кількості речовини, що знаходиться в розчині. Для того щоб за забарвленням розчину визначити кількість досліджуваної речовини, порівнюють інтенсивність цієї забарвлення з інтенсивністю забарвлення розчину, що містить відому концентрацію того ж речовини. 

·        фотоколориметричний метод
Так як точність методу до певної міри залежить від лаборанта, його здатності правильно порівнювати інтенсивності забарвлення, то останнім часом стали застосовувати фотоколориметричний метод. 
Відмінність його від описаного вище полягає в тому, що через пробірки з пробами пропускають 
світло, інтенсивність якого реєструється за допомогою фотоелемента. За величиною фотоструму судять про концентрацію досліджуваної речовини. Цей метод, безумовно, точніший і швидший, але теж має недоліки. Наприклад, при дуже малих концентраціях, а отже, і слабкому забарвленні, фотоелемент слабо реагує на зміну забарвлення. 

 Визначення окису вуглецю в газоаналізоторах


Вміст у газах окису вуглецю в лабораторних умовах визначають за допомогою потужності газоаналізаторів. Велике застосування для аналізу газу з малим вмістом СО знаходить прилад марки ТГ-5. Цей газоаналізатор складається з двох частин: очисної і аналітичною.
У очисної частини газ очищається від сторонніх домішок.
В аналітичній частині в спеціальній колонці окис вуглецю спалюється на розпеченій платиновій спіралі. Далі визначають хімічним шляхом кількість утвореного при згорянні СО вуглекислого газу і за цієї кількості розраховують вміст у вихідній пробі окису вуглецю. Чутливість газоаналізатора - від 0,0014 мг до 0,0028 мг.
Робота з приладом вимагає певного досвіду і кваліфікації лаборанта.
У випадку наявності в газовій суміші великих концентрацій оксиду вуглецю , що становлять відсотки за обсягом, передбачений прилад моделі ОТІ-2. Аналіз за допомогою цього приладу дозволяє крім окису вуглецю визначити роздільні концентрації в суміші газів кисню, азоту, метану, сумарні концентрації вуглекислого газу, сірчистого газу, сірководню та інших кислотних газів, а також неграничних 
вуглеводнів, водню в сумі з граничними вуглеводнями.
Принцип дії приладу заснований на вибірковому поглинанні рідкими речовинами окремих компонентів газів. Певний обсяг газу прокачується через рідкий поглинач. 

Немає коментарів:

Дописати коментар