субота, 18 жовтня 2014 р.

Віддалені наслідки впливу токсичних речовин на організм людини

Токсична дія отруйних речовин різноманітна, однак встановлено ряд загальних закономірностей у відношенні шляхів надходження їх в організм, сорбції, розподілу і перетворення в організмі, виділення з організму, характеру дії на організм відповідно з їхньою хімічною структурою і фізичними властивостями.
Шкідливі речовини можуть надходити в організм трьома шляхами: через легені при диханні, через шлунково-кишковий тракт із їжею і водою, через неушкоджену шкіру шляхом резорбції, а також при ін’єкціях та через рани.
Надходження шкідливих речовин через органи дихання є основним і найбільш небезпечним шляхом.
Під терміном "віддалений ефект" слід розуміти розвиток патологічних процесів і станів у індивідуумів, що мали контакт з шкідливими речовинами в окремі терміни їхнього життя, а також протягом життя декількох їх поколінь. До нього відносяться гонадотропну, ембріотоксичну, канцерогенну, мутагенну дію на організм.
Під "віддаленими наслідками" або "віддаленим ефектом" впливу хімічних забруднювачів розуміється розвиток хвороботворних процесів і патологічних станів у людей, що мають контакт з хімічними забруднювачами, у віддалені терміни їхнього життя, а також протягом життя декількох поколінь їх потомства. Віддалені ефекти об'єднують широку групу патологічних процесів.
Патологічні явища в нервовій системі в більш віддалений після хімічних впливів період викликають такі хвороби, як паркінсонізм, поліневрити, парези та паралічі, психози; в серцево-судинній системі - інфаркти, коронарну недостатність і т. д.
Гонадотропна дія шкідливих речовин проявляється порушенням сперматогенезу, овогенеза, появою викиднів, ослабленням статевої потенції та безпліддя у чоловіків і жінок.
Доведено порушення функції гонад при впливі бензолу і його гомологів, хлорорганічних сполук, марганцю, хлоропрену, капролактаму, борної кислоти, фенолу, свинцю. Причому вираженість гонадотропної дії знаходиться в прямій залежності від концентрації (дози) хімічних речовин, що викликають прискорене сім'явиверження, зниження кількості сперматозоїдів в еякуляті. У жінок, що працюють у виробництві ізопренового каучуку, стиролу, при роботі із з'єднаннями марганцю, свинцю, нікелю порушується менструальний цикл, збільшується кількість викиднів і мертвонароджених. Це ембріотропна дія промислових отрут .
Вплив шкідливих речовин під час вагітності може викликати у розвитку плоду різні порушення:
1) тератогенні - гістоморфологіческіе, біохімічні, функціональні та інші порушення розвитку органів і систем.
2) ембріотоксичну - внутрішньоутробна загибель, зниження маси і розмірів ембріонів при нормальній диференціювання тканин. Тератогенним дією володіють хлоропреновий латекс, фенолформальдегідні смоли, ДДТ, кремнійорганічні лаки і емалі, виробництво синтетичного каучуку. Хімічні речовини в дозах, що не викликають токсичний ефект у матерів, можуть пошкодити плоду.
Критичні періоди з дуже високою чутливістю до зовнішніх впливів - 3 тижні розвитку (попередні імплантації) і 4-7 тижні (формування плаценти).
Ембріотоксичний ефект залежить від ступеня проникності плаценти. Наприклад, нікотин робить плаценту проникною навіть для тих речовин, які в звичайних умовах через неї не проходять. Тому дози хімічних сполук, недостатні щоб викликати токсичний ефект у некурящою матері, у кращий - проникаючи через плаценту, можуть несприятливо впливати на плід.
Ембріотропної вплив на організм можуть надавати також фармацевтичні препарати (протисудомні, антибіотики, гормони (кортизон і його похідні, стероїди, естрогени), кадмій, органічна ртуть, свинець і т.д.
Канцерогенний ефект викликаний утворенням злоякісних пухлин, онкологічними хворобами.
Мутагенний вплив Під мутагенну дію хімічних речовин слід розуміти зміну спадкових властивостей організму, виявляються у його потомства. Мутагенний процес під впливом токсинів можна розділити на дві групи:
- Мутагенез в зародкових клітинах;
-Утагенез в соматичних клітинах.
Наслідком мутації в зародкових клітинах є утворення генетично неповноцінних гамет, що веде до загибелі зиготи, ембріона, плоду, народженню ослаблених дітей з вадами розвитку, спадковими хворобами, тобто відтворення мутації з покоління в покоління. Мутації в соматичних клітинах призводять неминуче до порушення генетичного гомеостазу.

Мутації, пов'язані зі зміною числа хромосом, відносять до геномних, а зі зміною структури хромосом - до хромосомних. Мутаційним дію має хлоропренвініл хлорид, окис етилену, диметилфталат.

Немає коментарів:

Дописати коментар