четвер, 30 жовтня 2014 р.

Роль каталізатора в процесі термічної деструкції шкідливих газів

Каталітичний процес очищення грунтований на хімічних перетвореннях токсичних домішок на нетоксичні на поверхні твердих каталізаторів. В результаті реакцій домішки, що знаходяться в газі, перетворюються на інші з'єднання, що представляють меншу небезпеку, або легко відділяються від газу. Каталітичне очищення застосовується в основному при невеликій концентрації компонента, що видаляється, в газі, що очищається. Вона дозволяє знешкоджувати оксиди азоту, оксид вуглецю, інші шкідливі газові забруднення. Завдяки застосуванню каталізаторів можна досягти високої міри зчистків газу, що досягає у ряді випадків 99,9При температурі 100...150 °З процеси розглядаються як безповоротні, що дозволяє отримувати газ з дуже низьким вмістом.
       Термодеструкція грунтована на спалюванні горючих шкідливих домішок в полум'ї або шляхом допалювання домішок. Допалювання є методом очищення газів шляхом термічного окислення вуглеводневих компонентів до СО2 і Н2О. В ході процесу допалювання інші компоненти газової суміші, наприклад галоген- і сірковмісні органічні сполуки, також зазнають хімічні зміни і в новій формі можуть ефективно віддалятися або витягатися з газових потоків. Термообезвреживание часто розглядається в якості універсального засобу очищення викидів, яким воно насправді не являється.
        Суть каталітичних процесів газоочистки залежить від реалізації хімічних взаємодій, що призводять до конверсії які підлягають знешкодженню домішок до інших продукти у присутності спеціальних каталізаторів. Останні не викликають зміни рівня молекул взаємодіючих речовин і усунення рівноваги простих реакцій. Їх роль зводиться до підвищення швидкості хімічних взаємодій. Каталитические взаємодії гетерогенном каталіз відбуваються за українсько-словацьким кордоном розділу фаз конвертованій газової суміші і каталізатора. Останній забезпечує взаємодія з його поверхні конвертовані речовин із заснуванням активованих комплексів як проміжних поверхневих сполук каталізатора й реагують речовин, формують потім продукти каталізу, які звільняють (відновлюють) поверхню каталізатора.
        Зазвичай каталізатор є сумішшю кількох речовин (контактна маса): каталитически активного речовини, активатора і носія.

        Каталітично активна речовина - основа каталізатора. І вона входить у реакцію обмінної дії. Нині нагромаджено досить великий політичний досвід вибору каталітичних активних речовин проведення різних процесів. Каталитично активні речовини використовуються як чисті метали, оксиди металів, і навіть дуже багато хімічних сполук. Основні матеріали, використовувані як каталитично активні речовини, застосовуються при очищенні газів: платинові метали, паладій, рутеній, родій, сплави, містять нікель, хром, мідь, цинк, ванадій.

Немає коментарів:

Дописати коментар