субота, 18 жовтня 2014 р.

Біотрансформація токсичних речовин в організмі людини.

Метаболізм (біотрансформація, перетворення) спрямований в основному на знешкодження (детоксикацію) отрут. Майже всі органічні речовини метаболізуються шляхом різних хімічних реакцій: окислення, відновлення, гідролізу, дезамінування, метилування, ацетилювання і т.д. Чи не піддаються перетворенням лише інертні речовини, як, наприклад, бензин, що виділяється легкими в незмінному виді.
Проникаючі в організм отрути, як і інші чужорідні сполуки, можуть піддаватися різноманітним біохімічним перетворенням (біотрансформації), в результаті яких найчастіше утворюються менш токсичні речовини (знешкодження, або детоксикація). Але відомо чимало випадків підсилення токсичності отрут при зміні їх структури в організмі. Є й такі сполуки, характерні властивості яких починають проявлятися тільки внаслідок біотрансформації. У той же час певна частина молекул отрути виділяється з організму без будь-яких змін або взагалі залишається в ньому на більш-менш тривалий період, фіксуючись білками плазми крові і тканин. Залежно від міцності утворюється комплексу В«отрута-білокВ» дію отрути при цьому сповільнюється або ж втрачається зовсім. Крім того білкова структура може бути лише переносником отруйної речовини, доставляє його до відповідних рецепторам. Вивчення процесів біотрансформації дозволяє вирішити ряд практичних питань токсикології. По-перше, пізнання молекулярної сутності детоксикації отрут дає можливість оцінити захисні механізми організму і на цій основі намітити шляхи спрямованого впливу на токсичний процес. По-друге, про величину надійшла в організм дози отрути (ліки) можна судити але кількістю виділяються через нирки, кишечник і легені продуктів їх перетворення - метаболітів, що дає можливість контролювати стан здоров'я людей, зайнятих виробництвом і застосуванням токсичних речовин; до того ж при різних захворюваннях утворення і виділення з організму багатьох продуктів біотрансформації чужорідних речовин суттєво порушується. По-третє, поява отрут в організмі часто супроводжується індукцією ферментів, каталізують (прискорюють) їх перетворення. Тому, впливаючи за допомогою певних речовин на активність індукованих ферментів, можна прискорити або загальмувати біохімічні процеси перетворень чужорідних сполук.
В даний час встановлено, що процеси біотрансформації чужорідних речовин, протікають в печінці, шлунково-кишковому тракті, легенях, нирках.

В основі біотрансформації токсичних речовин лежить кілька типів хімічних реакцій, у результаті яких відбувається приєднання або ж відщеплення метальних (-СН3), ацетильних (СН3СОО-), карбоксильних (-СООН), гідроксілишх (-ОН) радикалів (Груп), а також атомів сірки і сірковмісних угрупувань. Чимале значення мають процеси розпаду молекул отрут аж до незворотної трансформації їх циклічних радикалів. Але особливу роль серед механізмів знешкодження отрут грають реакції синтезу, пли кон'югації, в результаті яких утворюються нетоксичні комплекси - кон'югати. При цьому біохімічними компонентами внутрішнього середовища організму, що вступають у необоротне взаємодію з отрутами, є: глюкуроновая кислота (C6H8O), цистеїн (СН-СН-СH-СООН), гліцин (NH2-CH2-COOH).

Немає коментарів:

Дописати коментар