середа, 15 жовтня 2014 р.

Актуальні проблеми зелених насаджень вулиці Виговського у місті Львові

Зміст
Вступ
1. Позитивні і негативні моменти вулиці Виговського.
2. Правове регулювання обрізування зелених насаджень.
3. Вирішення проблем.
Висновок
Література

Вступ
Урбоекологія – наука про взаємозв’язки та взаємодію двох систем: міської і природної. Динаміка росту міського населення досить стрімка. Вже зараз більшість населення Землі мешкає в містах, вважають, що через декілька десятиліть в містах буде жити понад 80% населення Землі.
Місто виникло на місці природних екосистем лісів польових та степових екосистем. Компоненти природних систем увійшли до складу міської екосистеми, але редуковано, антропогенно перетвореними.
Сучасне місто – це урбоекосистема, істотним компонентом якої є зелені насадження. Вони представлені деревною, чагарниковою і трав'янистою рослинністю, що культивується в естетично цінних поєднаннях і створюють сприятливі умови для життєдіяльності в міській екосистемі. Для того, щоб зелені насадження ефективно виконували свої функції по насиченню повітря киснем, екзометаболітами, очищенню середовища від пилових і хімічних забрудників, по зниженню шуму, регулюванню клімату, рекреації населення, необхідно дотримуватись певних містобудівних правил та принципів ведення зеленого господарства.


1. Позитивні і негативні моменти вулиці Виговського.
Питання утримання зелених насаджень регулюється Правилами утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України, затверджених Наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 29 червня 1994 р. №70. В даній роботі я досліджувала вулицю Виговського, вона знаходиться у залізничному районі міста Львова. Ця вулиця розташована в спальному районі міста і тому тут дуже важлива дендрологія місцевості. На цій вулиці є багато дитячих майданчиків, невеличкі парки і також знаходиться торгово-виробничий комплекс «Південний». Усі переваги та недоліки вулиці Виговського будуть в подальшому показані на зображеннях цієї роботи.

Територія біля торгово-виробничого комплексу «Південний». На  даному фото зображено вуличну посадку. Вона  обгороджена решіткою і рослини, які знаходяться в ній не зазнають механічних пошкоджень, що є дуже позитивним моментом для рослин. Тобто на ній не буде надмірної ущільненості ґрунту, що спричиняє витоптування, і відповідно красивий естетичний вид вуличної посадки. На ній зображено кущі троянд та роз і доглянутий газон. Розташування цієї вуличної посадки є дуже вдалим, оскільки вона відгороджує дорогу від доріжки для прогулянок.


Територія біля торгово-виробничого комплексу «Південний». На даній вуличній посадці ясно видно зімкнутість зелених насаджень,що є негативним фактором і також зображено недостатню кількість місця для розвитку кореневої системи цих рослин. Вона обгороджена решіткою, проте рослини виросли за її межі,хоч вона має рівні бордюри та є цікавого естетичного виду, проте як ми бачимо має свої недоліки. Вона  містить декоративні зелені насадження такі як: хвоя декоративна, барбарис, кипарисовик горіхоплідний, кипарисовик Лавсона, кипарисовик тупо листковий, тсугу канадську та інші. Кипарисові види зелених насаджень дуже часто використовують для озеленення не великих посадок, оскільки вони є не дуже вибагливими щодо  догляду за ними і мають красивий вигляд.

Територія біля торгово-виробничого комплексу «Південний». Тут ми бачимо прибудинкове озеленення, яке розташоване біля церкви та дитячого майданчика. Це озеленення оформлене дерев’яними брусами, що є гарним поділом між газоном та вищими рослинами. Рослини здебільшого декоративного виду починаючи від завжди зеленої хвойної рослинності до фіалок, які зацвітають тут на початку весни, а після нарциси та тюльпани.    
\
Вздовж вулиці Виговського біля дороги. Дерева біля дороги рівномірно розподілені відстанню один між одним, і це є позитивним фактором. Проте недостатня кількість місця для кореневої системи, спричиняє своєрідне перехилення дерев до дороги. На цій вулиці є різноманітні види зелених насаджень починаючи від несприятливих (незвичних) для цього регіону насаджень до давно ростучих у цих краях. З дерев є такі: береза, липа, клен, дуб, тополя, горіх, сосна, ялинка, банзай, осока, і також фруктові дерева: яблуня, слива, вишня, черешня, дика черешня, алича, груша, абрикос та інші. Серед інших рослин бузок, лілії, троянди, рози, братчики, півонії, барвінок, аґрус, смородина, малина, полуниця та ще багато інших зелених насаджень посаджених  місцевими мешканцями.
    

Щодо вигляду вулиці, то тут спостерігається не доглянутість за певними насадженнями. Ми бачимо кілька дерев, які просто ростуть опираються з іншими деревами. Варто звернути увагу на ялинку, яка по правилах знаходиться більше ніж на 5 метрів від будівлі, проте як ми бачимо дерево вже дуже велике і гілками потрапляє у вікна мешканців цього будинку. Комунальні служби навіть не переймаються цим питанням, лише в окремих випадках.
Також вулицею простягається алея, проте не в дуже хорошому стані. Як ми бачимо зруйновані бордюри та частково асфальт. Кущі з одної із сторін нерівномірно посаджені, і мають недоглянутий вигляд. З іншої сторони ми бачимо переущільнений грунт, який недоотримує вологи, що може сприяти виникненню мохів на ньому.
І на цій світлині спостерігається відсутність бордюру по один бік доріжки, а з іншого боку пошкоджений. Кущі нерівномірно посаджені і різного виду та розміру.
Омела – напівпаразитичний вічнозелений багаторічний куле видний кущ, діаметром від 20-30 см до 100см. Цей паразит живе на багатьох деревах таких як: липа, тополя, клен, береза, верба, дуб, дикий горіх, в даному випадку дика черешня. Омела спричиняє негативні дії на дерево, бо витягує з нього поживні речовини і воду. В житті людини омела має лікувальне значення, оскільки її використовують у народній і офіційній медицині. Також вона кормовим живленням для пташок.
Найчастіше омела зустрічається на тополях у великих кількостях.

З цього зображення видно, що дерево липа хворіє, оскільки стовбур дерева має нарості, які є несприятливими для цього дерева. На цьому дереві спостерігалися накипні, листуваті та кущисті лишайники, які є показником чистоти повітря. За допомогою лишайників  визначають стан повітряного середовища, в даному випадку можна сказати про хороший стан повітряного середовища даної вулиці.
2. Правове регулювання обрізування зелених насаджень.
У період з лютого по квітень кожного року проводиться більшість робіт по обрізуванню зелених насаджень. Громадян цікавить, хто і як може його проводити.
Відповідно до Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України, затверджених Наказом Держжитлокомунгоспу України від 29 червня 1994 року №70, для утримання в належному стані, створення та формування високодекоративних і ефективних в екологічному відношенні, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища дерев і чагарників протягом усього року проводяться заходи по підживленню, поливу, обрізуванню крон дерев і кущів, вирізуванню сухих суків і гілок, утепленню кореневої системи, стрижці живоплотів.
Одним із основних заходів догляду за надземною частиною дерев та чагарників у міських насадженнях є обрізування крони.
Обрізування крони дерев та чагарників проводиться шляхом вирізування сухих, пошкоджених гілок і сучків, які знижують декоративну цінність рослин і сприяють утворенню дупел; проріджування крони, збереження наданих їй раніше форми і розмірів, зменшення об’єму та омолоджування.
Розрізняють три види обрізування – формувальне, санітарне і омолоджувальне.
Формувальне обрізування застосовується для збереження природної або штучної геометричної форми рослин та рівномірного розташування скелетних гілок. Періодичність проведення формувального обрізування може коливатися залежно від швидкості росту пагонів: у порід, що швидко ростуть – щорічно; у тих, що повільно ростуть – один раз у 2-4 роки. Формувальне обрізування слід проводити ранньою весною до розпускання бруньок, перед початком вегетації (кінець лютого-квітень).
Мета формувального обрізування – створення декоративної штучної форми чагарників, підтримування заданої форми і розмірів живоплоту, прискорення росту бокових пагонів і збільшення густоти крони.
Санітарне обрізування дерев і чагарників – це вирізування старих, хворих, усихаючих і пошкоджених гілок протягом усього вегетаційного періоду.
Омолоджувальне обрізування проводиться з метою підвищення життєдіяльності ослаблених дерев у тому разі, коли дерева майже зовсім перестають давати щорічний приріст або в них спостерігається усихання вершини і кінців пагонів.
Відповідальність за утримання в належному стані зелених насаджень і належний догляд за ними покладається:
  • щодо насаджень, які відносяться до комунальної власності, – на місцеві ради, їх виконавчі чи спеціально уповноважені ними органи, при інших формах власності – на землевласників і землекористувачів;
  • на вулицях перед будівлями до проїжджої частини, всередині квартальних насаджень та садів мікрорайонів – на власників (орендарів) житлових, громадських і промислових будівель та споруд, а також на власників будівель побуту, торгівлі, освіти, охорони здоров’я, які розташовані у житлових районах;
  • на територіях підприємств, а також на прилеглих до них ділянках і санітарно-захисних зонах – на ці підприємства;
  • на територіях зелених насаджень, відведених під будівництво, з дня початку робіт – на керівників організацій, котрим відведені земельні ділянки, або керівників будівельних організацій;
  • на пустирях, берегах водоймищ та річок – на керівників прилеглих підприємств за рішенням місцевих органів державної виконавчої влади;
  • на приватних садибах і прилеглих ділянках – на їх власників.
 Це територія біля торгово-виробничого комплексу «Південний». Крона дерева — сукупність гілок і листя у верхній частині рослини, що продовжує стовбур від першого розгалуження до верхівки дерева або чагарника зі всіма бічними відгалуженнями та листям.  Як ми спостерігаємо, крона дерева знищена, та ці стовпи навіть важко назвати деревами, як спотворили їх працівники по агротехнічному догляду.
 
Алея липових дерев практично знищена, принаймні своїм виглядом. Комунальні служби якщо і долучаються до вирішення проблем із зеленими насадженнями, то ось що ми спостерігаємо.
3. Вирішення проблем.
Для вирішення всіх болючих проблем зелених насаджень міста, на мою думку, необхідно:
продовжувати реалізовувати екологічну політику в місті з метою формування екологічної свідомості громадян;
розробити концепцію збереження і розширення зелених насаджень міста;
змінити форми роботи РБУ зеленого будівництва та благоустрою, зосередивши увагу на науковій організації їх роботи і високій виконавчій дисципліні;
організувати львівян різних вікових груп на виконання робі по догляду
за насадженнями і заощаджені бюджетні кошти витрачати на інші роботи
по благоустрою міста, та цієї вулиці;
забезпечити кваліфікованими менеджерами штат управління, залізничного району, зокрема вулиці Виговського;
посилити відповідальність за правопорушення і злочини по відношенню до
зелених насаджень міста Львова вулиці Виговського;
розробити і реалізувати систему моніторингу стану зелених насаджень міста, зокрема вулиці Виговського.

Висновок:
Отже, зберегти нормальну функціональність зелених насаджень міста Львова, зокрема вулиці Виговського можливо тільки при об'єднанні зусиль всіх природоохоронних інституцій і громадських організацій. При цьому великого значення варто надавати підвищенню екологічної культури громадян міста. Потрібно звернутись до чиновників, щоб вони слідкували за роботою комунальних служб, які зобов’язані здійснювати догляд за зеленими насадженнями, а не знищувати їх. Тому громадяни мають теж звертати неабияку увагу до зелених насаджень на їхній вулиці, доглядати за ними та нейтралізувати шкоду.























Немає коментарів:

Дописати коментар