субота, 18 жовтня 2014 р.

Клітина як основна структурна одиниця біологічних досліджень

Кліти́на (від лат. cellula — комірка) — структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, для якої характерний власний метаболізм та здатність до самовідтворення. Від середовища, яке її оточує, клітина відмежована плазматичною мембраною (плазмалемою). Розрізняють два типи клітин: прокаріотичні, що не мають сформованого ядра, характерні для бактерій та архей, та еукаріотичні, в яких наявне ядро, властиві для всіх інших клітинних форм життя, зокрема рослин, грибів та тварин.
Живою частиною клітини, яка бере активну участь в обміні речовин, є протопласт (цитоплазма, ядро, пластиди). Протопласт оточений оболонкою (мал. 1).
 
 Мал. 1. Рослинна клітина: 1 — оболонка;2 — цитоплазма;3 — пластиди;
4 — вакуоля;5 — ядро;6 — ядерце
Цитоплазма — безбарвна в’язка речовина, яка перебуває в постійному русі. Структурні компоненти цитоплазми виконують специфічні функції: одні з них відповідають за дихання, інші — за синтез органічних речовин, треті — за виділення речовин (кінцевих продуктів обміну) і т. д. Структурні компоненти цитоплазми називають органелами. Важливою складовою частиною багатьох органел є мембрана. Мембрана — це найтонша плівка, в утворенні якої беруть участь білки і жироподобні речовини. Більшість мембранних білків — ферменти, фізіологічно активні речовини, які впливають на хід біохімічних процесів у клітині. З участю ферментів у цитоплазмі постійно щось утворюється або щось руйнується, тому що для цитоплазми характерне постійне самооновлення, яке здійснюється у процесі обміну речовин. Значне місце у цитоплазмі займає вакуоля (або вакуолі). Вони складають 70-90% загального об’єму дорослої клітини. Вакуоля оточена мембраною-тонопластом і заповнена клітинним соком — розчином різних органічних речовин (глюкози, сахарози, ферментів, пігментів і ін.) і неорганічних (води, мінеральних солей). Поверхневу цитоплазматичну мембрану, що прилягає до оболонки, називають плазмалемою. Важливу роль у клітині відіграє ядро — носій ознак і властивостей клітини і всього організму. Через цю органелу здійснюється передача спадкової інформації від клітини до клітини, від материнського організму до дочірнього. Крім того, ядро — центр керування життєвими процесами, що протікають у клітині.
Ядро занурене в цитоплазму і на поверхні має оболонку з двох мембран: зовнішньої і внутрішньої. Ядерна оболонка пронизана отворами — порами.


Немає коментарів:

Дописати коментар