субота, 18 жовтня 2014 р.

Характеристика процесу сушіння, як методу підготовки твердих відходів перед їх переробкою.

Найбільш розповсюдженим способом сушіння пиломатеріалів є конвективний. Його можна поділити на види і підвиди, основним з яких є конвективно-атмосферний та конвективно-тепловий. Різні комбінації видів цього способу можуть інтенсифікувати або штучно сповільнити процес, сприяти досягненню високої якості висушеного матеріалу і забезпечити збереження його природних властивостей, зменшити енергомісткість сушіння. 
Кондуктивний та радіаційний способи дуже рідко застосовуються при сушінні пиломатеріалів. Діелектричний спосіб нагріву (як різновид електричного) при сушінні пиломатеріалів застосовується в комбінації з вакуумним та конвективним способами сушіння. 
Промисловість України використовує, переважно, пароповітряні сушарки періодичної дії. Кількість таких сушарок становить близько 95 % від загальної кількості установок. Решта припадає на інші типи сушарок: вакуумні з різними модифікаціями та комбінаціями способів нагріву деревини, конденсаційні, аеродинамічні, з використанням високо - та надвисокочастотного електромагнітного поля тощо. 
Останнім часом найбільш розрекламованими сушарками є вакуумні, конденсаційні та з використанням високочастотних електромагнітних полів. Вакуумні сушарки випускають ряд західноєвропейських фірм (наприклад Hildebruand, Німеччина; Cigomak, Італія). Як відомо, вакуумний спосіб сушіння базується на створенні градієнту тиску в деревині. Другим важливим фактором є те, що при пониженому тиску зменшується температура кипіння води. Таким чином, важливим елементом вакуумних сушарок є спосіб нагріву матеріалу. На даний час розповсюдження отримали такі способи нагріву: діелектричний, конвективний і контактний. 
При діелектричному нагріві в сушарку вміщують електроди конденсатора високочастотного коливного контуру, за допомогою якого в камері підтримується потрібна температура. При конвективному нагріві в сушарку подають нагріте повітря (Hildebruand, Німеччина; Cigomak, Італія) або насичену пару (MayekawaTrading, Японія). При діелектричному та конвективному нагріві внутрішні напруги не досягають критичних значень, оскільки волога, що випаровується з деревини, постійно зволожує поверхню матеріалу і таким чином зменшує перепад вологості по перерізу сортименту. При контактному нагріві від гарячих плит або прокладок (індукційний спосіб нагріву) створюються умови для виникнення внутрішніх напруг і дефектів сушіння. 

Конденсаційні сушарки працюють на конвективному нагріві матеріалу і комплектуються спеціальними конденсаційними агрегатами різної потужності. Для циркуляції повітря використовуються вентилятори. Тривалість сушіння в цих камерах на 50% більша, ніж у конвективних. З одного боку, такі умови процесу сушіння підвищують якість сушіння (внутрішні напруги є незначними), але з іншого боку, зменшується продуктивність камери. Крім того, конденсаційні камери дорожчі за конвективні. Їх можна рекомендувати тільки для сушіння товстих та важкосохнучих сортиментів.
 

NOX сполучається з водою і утворюеться Н2СО2  в процесі абсорбції. Процесс проводиться при низьких температурах і високому тиску. Також в кінці процессу відбуваеться десорбція при нагріванні. Ще оксиди азоту можна вловлювати адсорбціею(активованим вугіллям), також йонним обміном. В кінцевому етапі після десорбції чистий NO2 доокислюють до NO3 який і в кінцевому етапі йде на виробництво добрив.

Немає коментарів:

Дописати коментар