субота, 18 жовтня 2014 р.

Циклони, як атмосферне явище.

Циклон — це масштабна зона низького атмосферного тиску, охоплена системою кругових вітрів. Інакше кажучи, потужний атмосферний вихор.
 Повітря в такому вихорі рухається по спіралі навколо центру.
Циклони виникають постійно, внаслідок обертання нашої планети. Воронка циклону може закручуватися як за годинниковою, так і проти годинникової стрілки. Це залежить від того, в якій півкулі формується циклон. У північній півкулі повітря у воронці закручується проти годинникової стрілки, а в південному-навпаки.
Циклони бувають різних розмірів, у поперечному розрізі циклони можуть становити кілька тисяч кілометрів, а у висоту вони досягають 10-12 км. Рухається вихор, зазвичай, із швидкістю від 20 до 90 км/год. Частенько погода усієї Східної Європи визначається одним циклоном.
Циклони, як і люди, мають різний вік: молодий, зрілий та старий. І поводять себе відповідно.
Молодий - атмосферні процеси стрімкі, бурхливі та навіть небезпечні. Зрілість, другий – третій день – ще ллє та дме, але вже з» являються прояснення.
І старий -  атмосферний тиск починає зростати, опади поступово припиняються, хіба що локально проллється дощ або рвоне помірний порив вітру.
Тривалість життя циклону від 1-2 до 5-7 діб приблизно.
Влітку цей атмосферний вихор приносить на спекотну землю свіже повітря, зливи та вітри, а взимку – снігопади, хуртовини та послаблення морозів.

Немає коментарів:

Дописати коментар