неділя, 19 жовтня 2014 р.

Процеси десорбції шкідливих газів з водного середовища в природоохоронних технологіях.

Десо́рбція - процес видалення адсорбованої (адсорбату) або абсорбованої (абсорбату) речовини з поверхніадсорбенту або із об'єму абсорбенту. Протилежне — сорбція, адсорбція або абсорбція.

Зумовлюється зменшенням концентрації адсорбованої речовини в навколишньому адсорбент-середовищі або підвищенням температури. При однакових швидкостях адсорбції або абсорбції і десорбції наступає рівновага між концентраціями речовини в навколишньому середовищі і на адсорбенті. При проведенні десорбції через шар адсорбенту продувають гарячу водяну пару, повітря або інертні гази, які захоплюють раніше поглинену речовину або промивають шар адсорбенту різними реагентами, які розчиняють адсорбовану речовину. Десорбцію газу здійснюють:
1) відгонкою його в струмені інертного газу або водяної пари;
2)підведенням тепла до абсорбенту;
3) зменшенням тиску над абсорбентом.
Відгонка у струмені інертного газу або водяної пари. У цьому разі десорбуючим агентом є інертний газ або водяна пара. Десорбуючий агент при­водять у контакт з розчином. Оскільки парціальний тиск компонента, що розподіляється, над розчином є вищим від парціального тиску у десорбуючому агенті, то відбувається перехід цього компонента з розчину в потік газу або водяної пари.
Для повнішого виділення розчиненого газу з поглинача процес десорбції в струмені інертного газу (водяної пари) зазвичай здійснюють у протиточних тарільчастих або насадкових колонах. Як інертний газ використовують повітря, з яким змішують газ, що виділяється з поглинача. Вилучення газу із газової суміші є складним процесом. Тому цей метод десорбції застосовують у тих випадках, коли вилучений з газової суміші компонент надалі не використовується (наприклад, є шкідливою домішкою, видаляється із суміші).
Водяну пару як десорбуючий агент застосовують для вилучення нерозчинних у воді газів. При цьому суміш десорбованого газу і водяної пари з десорбера скеровують у конденсатор, у якому відбувається відділення газу, від водяної пари конденсацією останнього. Якщо ж температура кипіння десорбованого компонента є високою, то його конденсують разом з водяною парою і потім відокремлюють від води відстоюванням.Підведення тепла до абсорбенту. Під час підведення тепла в десорбер, наприклад, у разі обігрівання його перегрітою парою, з розчину разом з десорбуючим компонентом випаровується частина абсорбенту. Для розділення суміші, що утворюється при цьому, застосовують ректифікацію.Зниження тиску над абсорбентом. Цей спосіб десорбції є найпростішим, особливо тоді, коли процес абсорбції проводиться під тиском вище атмосферного, і десорбцію можна здійснити зниженням тиску до атмосферного. Якщо ж абсорбцію здійснюють під атмосферним тиском, процес десорбції здійснюють у вакуумі, причому десорбований компонент відсмоктують вакуум-насосом. Для повнішого вилучення абсорбованого компонента з розчину десорбцію за зниженого тиску здебільшого комбінують з десорбцією підведенням тепла.

Немає коментарів:

Дописати коментар