субота, 18 жовтня 2014 р.

Система стандартів безпеки праці

ССБП - це комплекс взаємозв’язаних державних стандартів, які містять вимоги, норми і правила, направлені на забезпечення безпеки, збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці.
 ССБП встановлює: вимоги до організації заходів щодо безпеки праці; вимоги і норми по видах небезпечних і шкідливих виробничих факторів; вимоги безпеки до виробничого обладнання, до виробничих процесів, до засобів захисту працюючих; вимоги безпеки до будівель і споруд. ССБП не виключає дії норм і правил, що затверджені органами державного нагляду відповідно до положень про них. Ці норми, правила і стандарти взаємно пов’язані.
 Адміністрація підприємства зобов’язана забезпечити належне технічне обладнання всіх робочих місць і створити на них умови праці, які відповідають правилам охорони праці (правилам з техніки безпеки, санітарним нормам і правилам). Такі правила (єдині для всіх галузей народного господарства) затверджуються Кабінетом Міністрів, іншими державними органами сумісно чи за узгодженням з профспілками.

 Правила, які є єдиними для всіх галузей народного господарства, мають силу на всіх підприємствах, незалежно від їх відомчої підпорядкованості (наприклад, санітарні норми проектування промислових підприємств, виробничих будівель і споруд, правила влаштування вентиляції і опалення, водопостачання та освітленості). Міжгалузеві правила регламентують безпеку умов праці для деяких видів робіт, видів виробництва, що зустрічаються в різних галузях (наприклад, Правила влаштування і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів, посудин працюючих під тиском, котлів тощо). Галузеві правила з техніки безпеки і промислової санітарії відносяться до однієї галузі промисловості і поширюються на всі підприємства галузі (наприклад, Правила техніки безпеки при експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій і теплових мереж). Відповідно до єдиних, міжгалузевих і галузевих правил міністерства (відомства) за узгодженням з галузевими профспілками, а в необхідних випадках і з органами державного нагляду розробляють і затверджують галузеві типові інструкції з охорони праці для робітників основних професій. На основі цих інструкцій адміністрація підприємства разом з профспілковим комітетом розробляють і затверджують місцеві інструкції з охорони праці, які встановлюють правила виконання робіт і поведінки працюючих у виробничих приміщеннях і на будівельних майданчиках. У разі відсутності в правилах вимог, дотримання яких при виконанні робіт необхідно для забезпечення безпечних умов праці, адміністрація підприємства, установи, організації за узгодженням з профспілковими комітетами приймає заходи, які забезпечують умови праці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар