субота, 18 жовтня 2014 р.

Фотосинтез. Фактори, що впливають на процес фотосинтезу

Фотосинтезом називають процес синтезу органічних сполук з неорганічних (СО2 та Н2С2)» який відбувається з використанням променистої енергії Сонця за участю хлорофілу.
Цей складний і багаттоступінчастий процес  розпочинається з поглинання квантів світла молекулою хлорофілу. Зелений колір його зумовлений поглинанням переважно червоних і фіолетових променів сонячного спектра. З моменту поглинання сонячного світла хлорофілом розпочинається світлова стадія фотосинтезу.
У процесі фотосинтезу вуглекислий газ у присутності хлорофілу реагує з водою; при цьому утворюється глюкоза і виділяється кисень:
6CO 2 + 6H 2 O → C 6 H 12 O 6 + 6O 2.
Більш грамотної буде запис
CO 2 + 2H 2 O → [CH 2 O] + O 2 + H 2 O

Інтенсивність, або швидкість процесу фотосинтезу в рослині залежить від ряду внутрішніх і зовнішніх факторів. З внутрішніх факторів найбільш важливе значення мають структура листка і вміст у ньому хлорофілу, швидкість накопичення продуктів фотосинтезу в хлоропластах, вплив ферментів, а також наявність малих концентрацій необхідних неорганічних речовин. Зовнішні параметри - це кількість і якість світла, що потрапляє на листя, температура навколишнього середовища, концентрація вуглекислоти і кисню в атмосфері поблизу рослини.

Немає коментарів:

Дописати коментар