четвер, 30 жовтня 2014 р.

Застосування адсорбції в охороні довкілля

Адсорбція - процес вибіркового поглинання одного або декількох компонентів з газової суміші або розчину твердим поглиначем (адсорбентом). Речовина, яка поглинається, називається адсорбатом або адсорбтивом.
Процеси адсорбції є вибірковими і зазвичай зворотними. Завдяки їх зворотності можна виділяти поглинуті речовини з адсорбенту. Цей процес називається десорбцією.
Процес адсорбції застосовується переважно тоді, коли речовина, яка поглинається, перебуває у початковій суміші в малих кількостях і необхідно досягнути повного вилучення адсорбтиву з суміші.
Адсорбція переважно застосовується у промисловості для очищення розчинів, очищення та висушування газів, розділення сумішей газів або пари, зокрема для виділення летких розчинників з їх суміші з повітрям або з іншими газами (рекуперація летких розчинників) тощо. Наприклад, адсорбція застосовується для очищення мономерів у виробництві синтетичного каучуку, пластичних мас і смол, виділення ароматичних вуглеводнів з коксового газу. Переважно після адсорбції поглинуті речовини виділяють з поглинача. Адсорбція є фізичною і хімічною. Фізична адсорбція зумовлена взаємним притяганням під дією сил Ван-дер-Ваальса молекул адсорбенту і адсорбтиву, і не супроводжується хімічною взаємодією останніх. За хімічної адсорбції (хемосорбції) в результаті хімічної реакції між молекулами поглинутої речовини і поверхневими молекулами поглинача виникає хімічний зв’язок.

Під час поглинання пари адсорбція здебільшого супроводжується заповненням пор адсорбенту рідиною, яка утворилася в результаті конденсації пари. Конденсація відбувається внаслідок зменшення тиску пари над ввігнутим меніском рідини в капілярах.

Немає коментарів:

Дописати коментар