понеділок, 12 грудня 2016 р.

Використання електрофільтрів в природоохоронних технологіях

Промислові електрофільтри використовуються для очищення великих обсягів газу (до 1 млн. м3/год) з концентрацією частинок до 50 г/м2. У них відбувається уловлювання частинок будь-яких розмірів з ефективністю більше 99%. Електрофільтри можуть працювати при температурах газів до 400-450°C як під розрідженням, так і під тиском. Гідравлічний опір їх 100-150 Па. Витрати енергії складають 0,1-0,5 кВт·год на 1000 м3газу, що очищається.
         Електрофільтри мають такі недоліки: великі габарити, підвищена металоємність, висока вартість, для їх обслуговування необхідний кваліфікований персонал.
         Електрофільтри поділяються: по конструкції - на однозонні і двозонні; за напрямом газового потоку - на горизонтальні і вертикальні; по конструкції осаджувальних електродів - на пластинчасті і трубчасті; за способом видалення пилу з електродів - на «сухі» і «мокрі»; залежно від кількості послідовно розташованих електричних полів - на однопільні і багатопільні; залежно від числа паралельних електрофільтрів - на одно-і багатосекційні.
         Основними конструктивними елементами електрофільтрів є: корпус, де розміщені електроди; вузли підвода, розподілу та відведення газів, що очищаються; пристрій для видалення уловленной пилу з електродів; пристрій для виведення пилу з електрофільтру; вузли введення в електрофільтр струму високої напруги - ізоляторні коробки.
         Очищення димових газів в електрофільтрі відбувається в результаті створення нерівномірного електричного поля високої напруги (приблизно 50 кВ) і освіти коронного розряду між електродами. Утворені в зоні коронного розряду іони і електрони викликають струм від коронуючих до осаджувальних електродів - струм корони. Частинки золи, перебуваючи між електродами, заряджаються під дією сил електричного поля, рухаються до осаджувальних електродів і осідають на них. При тривалості перебування газів в активній зоні фільтра не менше 8 с і швидкості руху газів 1,2-1,5 м / с ступінь уловлювання становить 99-99,8%.
         Ефективність уловлювання істотно залежить від електричних властивостей газового потоку, насамперед від електричного опору золових частинок. З підвищенням питомої електричного опору частинок швидкість осадження знижується. Крім того, ефективність роботи електрофільтрів залежить від режиму струшування електродів, для чого найчастіше використовують ударно-молоткові механізми. Проміжки між струшуванні повинні бути оптимізовані для кожного поля, так як в кожному наступному полі кількість осідаючої золи зменшується.

         Ефективність очищення димових газів від золи і пилу значно підвищується при використанні комбінації фільтрів, наприклад, мокрого золовловлювача і електрофільтру. Збільшення вологості і зниження температури газів в мокрому золовловлювачі забезпечує ефективне уловлювання золи в електрофільтрі. Загальна ступінь уловлювання золи при цьому досягає 99-99,5%.

Немає коментарів:

Дописати коментар