понеділок, 12 грудня 2016 р.

Рослинні отрути

Рослинні отрути - це отруйні речовини, що містяться в рослинах. Отруєння рослинними отрутами, як правило, трапляється з тієї причини, що людині просто не відомо, чи містяться вони в якомусь конкретному рослині, чи ні. Найбільшу загрозу рослинні отрути представляють для маленьких дітей у літні місяці.
Адже дитина може, не розбираючись, взяти в рот і проковтнути будь-яка рослина, в тому числі і дуже отруйна. Крім цього, рослинні отрути можуть зустрічатися і в домашніх умовах, так як багато кімнатних рослин зовсім не так нешкідливі, як багато хто думає.
Найнебезпечнішими рослинними отрутами вважаються ті, під впливом яких розвивається важке ураження центральної нервової системи. До таких отруйних речовин слід відносити отрути плямистого болиголова, синього борця, отруйного віха, цикути, блекоти, дурману та деяких інших рослин.
Основними проявами отруєння рослинними отрутами є сильне нездужання і слабкість, нудота і рясна блювота, розлад кишечника і напади судом. Якщо отруєння рослинними отрутами носило важкий характер, то виникають тривалі непритомність і розладу роботи серця і органів дихальної системи.
До групи рослинних отрут, згубно позначаються на роботі серцевого м'яза, відносяться - отруйні речовини таких рослин, як конвалія і морозник, олеандр і наперстянка. Отруєння такими отрутами виражаються в таких симптомах, як нудота і сильна тривала блювота, діарея, біль у голові і в області під ложечкою. При важких отруєння рослинними отрутами розвиваються розлади серцевих ритмів і почастішання скорочень серця, хоча пульс, як правило, сповільнюється. В окремих випадках такі отруєння вражають не тільки серце, але і центральну нервову систему. При ураженні останньої спостерігаються крайня збудливість, порушення гостроти зору, непритомність.
Досить велику групу складають рослинні отрути, які надають руйнівний вплив на шлунково-кишковий
й тракт. Це белокрильник, бузина, вороняче око, вовча ягода, в'юн і воронец польовий, омела і жимолость, паслен гіркий і чорний. При проникненні в організм такого роду отруйних речовин розвиваються болі в кишечнику, посилюється слиновиділення, виникає діарея.
При отруєнні рослинними отрутами, як і при інших інших отруєннях, а, крім усього іншого, при виникненні підозр на отруєння рослинними отрутами потрібно вжити заходів допомоги потерпілому.
У тому випадку, якщо потерпілий не знепритомнів, необхідно промити кишечник. Для цього слід дати випити людині не менше чотирьох склянок води, потім двома пальцями натиснути на підставу мови і викликати блювоту. При отруєнні рослинними отрутами необхідно промити кишечник кілька разів. Якщо потерпілий отруївся болиголовом, то промивання кишечника виконують неконцентрірованним розчином марганцевого калію.
Унаслідок того, що велика кількість рослинних отрут абсорбуються вугіллям, після промивань кишечника необхідно дати потерпілому потовчений активоване вугілля. Для цього слід подрібнити двадцять п'ять таблеток, додати їх у склянку холодної води і довести до стану густої сметани. Дати випити потерпілому. Через кілька годин промити кишечник ще раз.
Після надання першої допомоги при отруєнні, якщо не приїхала машина швидкої, слід максимально швидко доставити отруївся людини в клініку. Якщо у отруївся починаються судоми, то дуже важливо провести заходи щодо попередження зупинки дихання.


Немає коментарів:

Дописати коментар