понеділок, 12 грудня 2016 р.

Порожнисті та насадкові газопромивачі

Порожнисті форсункові газопромивачі – це колони круглого чи прямокутного перерізу, в яких здійснюється контакт між газами і краплинами рідини, розпилюваної форсунками. За направленням руху рідини і газів порожнисті газопромивачі діляться на прямоточні, протиточні і з поперечним підведенням рідини. При мокрому обезпилюванні звичайно застосовують апарати з протинаправленим рухом газів і рідини, і рідше – з поперечним зрошенням. Прямоточні порожнисті апарати широко застосовують при випарювальному охолодженні газів.
При розрахункові порожнистих скруберів визначається площа перерізу S, м2 і витрати рідини Qр, кг/с, яка подається на зрошення, за формулами:
                     
S =Q/V,                                                         
                     Qp = m · Q,                                                  
де   Q – кількість очищуваного газу при робочих умовах,м3/c;
       V – швидкість руху газів в апараті, м/с (на виході біля 1 м/с);
      m  питомі витрати рідини, кг/м3;
якщо концентрація пилу на вході с' = 10...12 г/м3, то m = 6…8 кг/м3. 

Висота порожнистого протиточного пилопромивача вибирається з умови, що H = 2,5 • D.
Насадкові газопромивачі
Насадкові газопромивачі – це колони, заповнені тілами різної форми, використовувються для уловлення тонкого пилу у вигляді туманів, добре змочуваного пилу, а також при спільному протіканні процесів половловлення, охолодженні газів та абсорбції. Як  заповнювач (насадка) застосовуються: галька, кокс, кільця з перегородками, кільця Рашіга чи Полля, кульки з полімерних матеріалів, скла чи пористої гуми. Більш тісний контакт газу, який очищається, з рідиною забезпечує кращу ефективність цих апаратів порівняно з порожнистими газопромивачами. Залежно від стану насадки ці газопромивачі можуть бути з нерухомою насодкою або з рухомою кульковою насадкою. Апарати з нерухомою насадкою використовуються для очищення газових викидів від тонкого пилу, у вигляді туманів, добре змочуваного пилу при спільному протіканні процесів очищення й охолодження.                                        

Немає коментарів:

Дописати коментар