вівторок, 18 листопада 2014 р.

Флотаційні установки

Флотація -- один з методів фізико-механічного очищення стічних вод - найбільш поширений спосіб очищення стічних вод целюлозно-паперових і деревообробних підприємств. Флотацію успішно використовують для очищення стічних вод від маслопродуктів та інших легкоспливаючих речовин, що застосовуються в різних галузях промисловості.
     Флотація - це процес молекулярного прилипання частинок забруднювальних речовин до поверхні розподілу двох фаз: вода -- повітря, вода -- тверда речовина. Процес очищення стічних вод від легкоспливаючих речовин (розчинників, нафтопродуктів та ін.), волокнистих матеріалів за допомогою флотації полягає в утворенні системи "частинки забруднень -- бульбашки повітря", які спливають на поверхню та утилізуються.
      За принципом дії флотаційні установки класифікуються на такі види; з механічним диспергуванням повітря; з подачею повітря через пористі матеріали; електрофлотаційні та біологічні флотаційні установки.
        На машинобудівних, деревообробних і целюлозно-паперових підприємствах доцільно застосовувати пінні, напірні, вакуумні хімічні та біологічні флотаційні установки.
         На рис. наведена напірна флотаційна установка. Принцип її роботи полягає в такому. Стічна вода трубопроводом 1 через отвори рівномірно надходить у флотатор 10. Одночасно трубопроводом 2 подається стиснене повітря, яке через насадки 11 з пористого матеріалу у вигляді дрібних бульбашок рівномірно розподіляється вздовж перерізу флотатора. При спливанні бульбашки повітря обволікають частинки забруднювальних речовин, збільшуючи швидкість їх спливання. Піна накопичується між дзеркалом води і кришкою З флотатора, відсмоктується відцентровим вентилятором 4 у збірник 5 і через трубопровід 6 спрямовується для оброблення піни та вилучення з неї забруднювальних речовин. У процесі вертикального переміщення стічної води у флотаторі спостерігається насичення води киснем повітря. Очищена вода, огинаючи перегородку 9, зливається у водоприймач 7 і звідси трубопроводом 8 подається на перероблення
       Пінна флотація – найпоширеніший різновид флотації.
      Пінна флотація основана на здатності погано змочуваних водою мінеральних частинок (гідрофобних) прилипати до бульбашок повітря, які виникають при аерації пульпи. Комплекси «мінерал – повітря» спливають на поверхню пульпи, утворюючи пінний продукт. Змочувані водою мінеральні частинки (гідрофільні) залишаються завислими у пульпі і утворюють камерний продукт. Для підсилення різниці в змочуваності мінеральних частинок пульпа оброблюється спеціальними флотаційними реагентами.

      Перевагою вакуумної флотації являється те, що утворення бульбашок газу, їх злипання з частками забруднень і спливання агрегатів, що утворилися, "бульбашка-частка" відбуваються в спокійному середовищі і вірогідність їх руйнування зводиться до мінімуму, мінімальні також енерговитрати на насичення рідини повітрям. В той же час необхідність спорудження герметично закритих резервуарів, складність експлуатації вакуумних установок флотацій, а також обмежений діапазон їх застосування (концентрація забруднень в стічній воді не повинна перевищувати 250 мг/л) є недоліками методу вакуумної

Немає коментарів:

Дописати коментар