четвер, 10 листопада 2016 р.

Яка забрудненість поверхневих вод заходу України?

Висновок. Поверхневі води належать до найзабрудненіших об’єктів довкілля. У створах водотоків спостерігається перевищення ГДК таких речовин: азот амонійний, азот нітритний, залізо загальне, марганець, мідь, цинк, нафтопродукти. Найбільшу кількість перевищень ГДК у пробах води зафіксовано в басейнах Західного Бугу та Дністра. Головною причиною забруднення поверхневих вод Львівської області є скидання неочищених та недостатньо очищених стічних вод у водні об’єкти.  Основними заходами з поліпшення стану поверхневих водних об’єктів Львівської області є реконструкція очисних споруд (а в окремих населених пунктах – будівництво нових), будівництво та ремонт мереж побутового водовідведення населених пунктів. Це дасть змогу зменшити обсяги скидань недостатньо очищених вод у річки. Зміна екологічного стану вод річок та їхніх басейнів спричиняє деградацію природних екосистем.

За екологічним моніторингом цільові показники поверхневих вод не задовольняються, тому виникає необхідність розробки жорсткіших критеріїв оцінки якості води, які відповідатимуть вимогам та принципам європейських стандартів.

Відбір проб поверхневих вод, вимоги

Вимоги безпеки при відборі проб.
Відбір проб води у річках. Проби води в річках треба брати на струмені потоку на глибині 0,2 - 0,5 м від поверхні. Якщо річка дуже глибока, то пробу беруть з кількох горизонтів, що дає можливість відобразити середній склад води. Брати в глибоких річках одну пробу, яка відображала б середній склад води кількох горизонтів, не можна та й не дозволяється.
Якщо ширина річки більша 200 м, то пробу води слід брати не менше як у трьох пунктах: дві коло берегів і одну на стрижені річки.
У річках слід брати проби води в такий час:
- узимку - до початку танення снігу;
- навесні - у час весняного водопілля;
- улітку - літню межень;
- восени - перед замерзанням річок.
Для повного аналізу проби слід брати близько 13 години за місцевим часом, а для скорочення - між 12 та 17 годинами.
Обладнання та посуд для відбору та зберігання проб. Посуд для відбору стічних вод повинні бути виготовлені з матеріалів, які не викликають забруднення проб, мають просту конструкцію,і легко очищуються. Для зберігання та транспортування проб води використовуються банки з поліетилену та скла із закруглими, притертими пробками. При транспортуванні проб у лабораторію треба наглядати за герметичністю пробки, щоб проба не розлилася та не забруднилася.
Нові скляні посудини треба промивати додаючи мийний засіб для того щоб змити пил та залишки пакувального матеріалу, потім біхроматом калію та сірчаною кислотою (хромова суміш), промивають дистильованою або деіонізованою водою. Поліетиленові посудини очищуються соляною кислотою концентрацією 1 моль/дм3, потім їм дають обсохнути протягом 1-2 днів, а потім ретельно промивають дистилятом.  Посудини, які містять у собі проби, повинні бути чітко марковані. Маркування повинно бути міцним, що дозволяє ідентифікувати пробу в лабораторії.
Техніка відбору проб. Перед виїздом на відбір проб пробовідбірник повинен перевірити наявність бланків актів відбору проб, необхідного для відбору проб обладнання та його придатність для використання. Обладнання повинно зберігатися таким чином, щоб забезпечити його максимальну чистоту.
Відбір проб води для визначення нафтопродуктів, жирів та масел повинен проводитись сухими скляними широкогорлими банками з притертою пробкою шляхом одноразового наповнення без переливу. При цьому банки для відбору проб не ополіскуються; ці ж банки з відібраною пробою доставляються у лабораторію, при виконанні аналізу відібраний об′єм проби використовується повністю.

Зберігання, транспортування проб. Велика увага повинна приділятися транспортуванню порожньої тари для відбору проб до міста відбору та наповненої, яка направляється до лабораторії. Упаковка повинна охороняти посудини від можливих зовнішніх забруднень та сама не повинна являтися джерелом забруднення. Тара для транспортування проб може бути виготовлена з пластмаси, дерева, пінопласту, картону та повинна бути с перегородками. Кришки ящиків неповинні впливати на пробки посудин с пробами.